Je hond aan de lijn leren lopen

Het is belangrijk dat je jouw puppy leert aan de lijn te lopen. Je wilt immers niet dat hij zomaar de straat oversteekt. En bij sommige hondenrassen wordt je lieve kleine puppy vanzelf en grote sterke hond. Je wilt dan ook niet dat je (met de lijn in je hand) achter hem aan rent. Daarom volgen hieronder enkele tips bij het leren van je hond om aan de lijn te lopen.

Oefening baart kunst

Je leert jouw puppy alleen aan de lijn te lopen door veel te oefenen, anders snapt hij niet wat je van hem verlangt. In het begin loop je enkele minuten met hem aan de lijn en dit bouw je gaandeweg op. Laat sowieso jouw hond eerst aan de riem wennen, wij weten wat het is, maar hij niet. Als eerste doe je de hond een halsband om en laat hem daar aan wennen. Daarna maak je de riem eraan vast, zodat hij daar weer aan went. Je kan kiezen voor een leren riem of een uitrolbare riem.

Begin daarna thuis in de achtertuin te oefenen. Jouw puppy kent de tuin al, en snuffelt dus niet aan alles wat erin de tuin is. Dit is belangrijk want hij wordt niet afgeleid en heeft dus volle aandacht aan jou, de baas die hem leert oefenen. Beloon de hond als hij goed meeloopt, ook al doet hij dat onbewust. Je zal zien dat de hond het belonen leuk vindt en op een gegeven valt het muntje en snapt hij waarom hij wordt beloond. Gebruik consequent hetzelfde commando om mee te lopen en beloon hem ook weer. Speel daarna even met je hond om hem af te leiden en ga dan weer verder. Je zal zien dat de hond het steeds beter onder de knie krijgt.

Als de tuin goed is gegaan kan je buitenshuis verder oefenen. Je hond kan een terugval krijgen, maar dat komt dan doordat er zoveel te zien is in een nieuwe omgeving. Blijf oefenen en zorg dat de hond op jouw gericht is. Dan gaat het vanzelf goed en leer je de hond aan om netjes naast jou te lopen. Let je er op dat als je veel met je labrador buiten loopt, je jezelf insmeert met een goede dagcrème? Het liefst eentje met SPF zodat je tegen de straling van de zon beschermd bent.

Reactie achterlaten