Wandelen is gezond voor jouw hond (en ook voor je zelf)

Natuurlijk laat je jouw hond een paar keer per dag uit, maar dit zal vaak het normale blokje zijn. Maar wandel je ook al met je hond? Denk dan aan een wandeling tussen de 10 – 30 kilometer per keer. Samen wandelen is voor jullie beiden gezond, jullie bouwen conditie op doordat je uithoudingsvermogen groter wordt. Ook zal je als je wekelijks wandelt merken dat je wat kilo’s verliest. En tot slot wordt de band tussen jou en je hond nog sterker, doordat je de hele tijd samen bent.

Voorbereiding van de wandeling

Hoogstwaarschijnlijk ga je niet lukraak ergens wandelen en merk je wel waar je uitkomt. Dit kan je doen als je alleen gaat wandelen, maar je wilt toch ook rekening houden met je hond. Dit doe je door als eerst een route te zoeken waar je hond ook los kan wandelen. Een paar aan de lijn lopen is niet leuk, niet voor je hond en ook niet voor jou. Kijk naar stukken waarbij je drukke wegen vermijdt, en je zal merken dat je binnen no time in de vrije natuur loopt. Je kan ook een wandelgids met routes aanschaffen of een app voor je smartphone gebruiken. Op het strand en door de duinen lopen vinden honden ook vaak leuk. Kijk van tevoren wel of honden welkom zijn op het strand. Neem voldoende eten en drinken mee voor jullie beiden. En las een paar keer een pauze in om te eten en te drinken. Neem dan ook de tijd om de omgeving in je op te nemen en geniet van de wandeling. Je hond zal de dagen er na tijd nodig hebben om bij te komen van de wandeling, maar na een dag of 2 heeft hij vast weer zin om mee te gaan!

Bereid je zelf ook voor door te kiezen voor goede schoenen. In de top 10 beste hardloopschoenen zie je welke types schoenen er bestaan en lees je verder welke schoen het beste bij jou past. Hiermee voorkom je blessures.

Wandelen is niet geschikte voor elke hond

Het wandelen is niet voor elke hond weggelegd, omdat hij bijvoorbeeld nog te jong is. Puppy’s moeten in de eerste maanden groeien en hebben daar alle energie voor nodig. Pas vanaf ongeveer 6 maanden kan je het wandelen opbouwen maar doe dit erg rustig. Begin met elke dag een paar keer een kwartiertje lopen en voeg daar per welke een minuutje bij. Oudere honden redden het niet om een lange wandeling te maken, en je doet hem er geen plezier mee mee. Houd het dan maar bij het reguliere blokje om. Ook is het voor hele kleine of hele grote honden niet fijn om lange wandelingen te maken. Een kleine hond redt de afstand simpelweg niet en een grote hond belasten hun gewrichten teveel. Forceer het niet, en kies dan voor een alternatief om samen bezig te zijn!

 

Reactie achterlaten